Wasservice en tips

Ons devies is: "(Bijna) elke vlek gaat er uit" Via je onze wasservice zul je erachter komen dat er voor elke uitdaging een oplossing is. Uitgangspunt vinden wij dat je je onder het eten er niet teveel mee bezighoudt. Geniet van de maaltijd en alles er om heen. Hoe je dat doet zonder je al teveel zorgen te maken over het kleed lees je hieronder.

Nathouden van tafelkleden is het toverwoord

Bij vlekken is het toverwoord nat houden. Het meest ontspannen is, om na het eten het kleed (met de vlekken) in een emmer met koud water te zetten. De wasmachine komt de volgende dag wel.

Als je er aan tafel toch iets aan wilt doen, gooi er witte wijn, champagne, melk, jenever (iedere vloeistof mag) overheen voordat het in de wasmachine gaat. Als je er gedeprimeerd van raakt, kun je het kleed altijd nog naar de stomerij/wasserij brengen. Hieronder nog wat specifieke tips voor vlekken in een tafelkleed.

rode-wijn-downloadA.png

Bijna een design voor een tafelkleed

Rode wijnvlekken? Laat ze niet indrogen.

Bij rode wijnvlekken gaat het ook vooral om het niet laten indrogen. Natuurlijk kun je, voor het kleed de wasmachine ingaat, geconcentreerd wasmiddel op de vlek smeren en even laten intrekken. Je kunt natuurlijk altijd ook middelen zoals Vanish of Shout gebruiken voor rode wijnvlekken. Een middeltje van oma is zout op de vlek strooien, laten intrekken en goed uitspoelen met heet water.

Koffie, thee- of chocoladevlekken? Verdunnen werkt goed!


Voor koffievlekken zijn nog andere tips. Koffie met melk met koud water, koffie zonder melk met warm water. Probeer eerst maar de 'niet indroogtip'.

Theevlekken dep met een citroen, even laten intrekken en uitspoelen.

Bij een chocoladevlekken in het tafelkleed is het af te raden er geconcentreerd wasmiddel op te smeren, voor wassen. De vlek wordt dan juist gefixeerd. Een tip is met melk verdunnen en uitspoelen met water.

koffievlek-transparantyyyyy.png

Het gebeurt gewoon

kaars-obstract-download-hhhhhh.png

Extra sfeer

De lastige vlekken: vet en fruitvlekken


Smeer bij vetvlekken een beetje afwasmiddel op de vlek. Bij mayonaise wasbenzine en goed uitspoelen. En reken af met kaarsvet door er een stukje keukenrol op te leggen en met een hete strijkbout eroverheen te strijken, het vet wordt dan door het papier opgezogen.

Fruitvlekken zijn gemene vlekken, vooral rood fruit. Tip besprenkel met citroen (let wel op de kleuren van het kleed), veiliger is dan citroenafwasmiddel.

De zon is een remedie tegen vergeeld en gevlekt damast

Laat de zon haar werk doen. Het is wel een tijdrovend klusje. Het tafelkleed en/of de servetten moeten steeds weer nat gemaakt worden en steeds weer gedroogd worden in de zon. Dit gaat zo door tot de vlekken eruit zijn. Wit tafellinnen leent zich er het best voor. Gekleurde tafelkleden kunnen verschieten. Een tip is om bij gekleurd linnen de achterkant boven te leggen. Het is mooi als je een grasveld (bleekveld) hebt. Een waslijn buiten kan natuurlijk ook. Vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon, het tafellinnen ziet er als nieuw uit!bleekveld-foto-openluchtmuseum-zwart-wit.jpg

De zon doet haar werk

borduur-vlek-verbeterd.jpg

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Ik word geen vlekkenmaniak


Denk je: "Ik word geen zenuwachtige vlekkenmaniak", gewoon wassen wanneer je er zin in hebt. Een kleed is om te gebruiken.

Is het hopeloos, bel mij (0644034948) voor creatieve oplossingen.

Is een gekreukeld kleed erg?


Strijken is op twee manieren te benaderen. De eerste is strijken is zen. Nodig je vrienden uit voor een maaltijd en maak er een dag vullend programma van. Het inkopen, het maken van het eten, tafelkleed strijken, tafeldekken. En uit ervaring een goed strijkijzer (net gekocht) doet wonderen, je gaat strijken zelfs leuk vinden. De tweede benadering is wat maakt een kreukel uit. Als ik er zelf maar vrolijk bijzit. Genieten maar.

strijkijzer-download-groot-sssssss.png

Stomen helpt

zen-download-groot-kkkk.png

Zen is (niet) strijken

Ik word geen vlekken maniak

Je kunt ook denken: "wat kan mij die vlek schelen, ik ga niet steeds wassen". Gebruik het kleed lekker een paar keer. Of laat het een tijdje op de tafel liggen. Ga je uiteindelijk wassen, niet teveel centrifugeren, hang het schone kleed dan na wassen goed uit, laat het buiten lekker uitwaaien, netjes opvouwen, gewoon niet te kritisch zijn. Dat is ook een soort van zen. Of je natuurlijk gewoon een mooi nieuw exemplaar kopen bij VMAT.nl