Over VMAT

Gespreksstof voor iedere gelegenheid.

VMAT-Leiden-7-dec-2018-30.jpg

De tafelkleden van VMAT zijn ontworpen en geproduceerd Europa

Oorsprong
VMAT is de afkorting voor Van Manen aan Tafel. Helga van Manen heeft iets met tafels. Ze zit er graag achter, bijvoorbeeld om een verstekzoom aan een tafelkleed op maat te maken. Ze dekt de tafel graag voor geliefden en kinderen, voor familie, voor vrienden. Of ze leest in stilte aan tafel.

Design, kunstnijverheid en interieur
Helga van Manen kan – ook aan tafel – maar moeilijk stil zitten. Ze is een ondernemer pur sang. Voor haar winkel Van Manen Aan Tafel zocht ze overal naar bijzondere serviezen, glaswerk, tafelkleden en bestek. Design, decoratie en interieur hebben haar natuurlijke interesse. Maar textiel vindt ze eigenlijk het interessants.

VMAT-Leiden-7-dec-2018-4vk.jpg

In de winkel

VMAT-Leiden-7-dec-2018-49vk.jpg

Tafeldekken

Stof voor conversatie
“Niet alleen omdat ik de liefde voor textiel van mijn moeder en oma heb meegekregen, maar ook omdat een tafelkleed of tafelloper bijzondere eigenschappen heeft: het is altijd stof voor conversatie en het verbindt mensen en herinneringen. Een tafelkleed dat je voor je huwelijk hebt gekregen, servetten geborduurd door je oma…”

Aan tafel
Helga kan oprecht genieten van een gedekte tafel: thuis, bij vrienden of in haar huis in de Ardèche. “Servies, glaswerk, tafellinnen, de structuur ervan, het materiaal, de kleuren en de dessins. Maar ook het eten dat op erop staat: mooie broden, een croissantje, jams, kazen… De tijd nemen om de tafel te dekken, aan tafel te eten, alleen of met een gezelschap. Het is een mooie manier om aan de hectiek van alledag te ontsnappen. Aan tafel neem je de tijd voor de krant, een sudoku, een spelletje, het samenzijn, verhalen van je disgenoten.”

VMAT-Leiden-7-dec-2018-38-bewerkt.jpg

Mijn eigen lievelingskleed

VMAT-Leiden-7-dec-2018-27_190405_171156.jpg

Bezig met de ontwerpen

Tafelkleed als metafoor Na verkoop van haar winkel, besloot Helga zich toe te leggen op het voor haar ultieme onderdeel van de tafel: het tafelkleed. “In dit object komt voor mij alles samen: textiel, ambacht, kleuren, dessins, mensen samenbrengen, de tijd stopzetten en de buitenwereld even buitensluiten. Met VMAT wil ik het tafelkleed vaker op tafel leggen, weer in de bruidskist brengen, terug op de cadeaulijst zetten. Het tafelkleed als metafoor voor samenzijn, genieten van verhalen, van gerechten. VMAT redt het tafelkleed.”