Wasservice

Als je denkt: "(Bijna) elke vlek gaat er uit", is het leuk om een tafelkleed te gebruiken. Onze wasservice wil het een haalbare uitdaging laten worden. Uitgangspunt is, dat je je onder het eten er niet mee bezighoudt. Geniet van de maaltijd en alles er om heen.

Bij vlekken is het toverwoord 'nat houden'. Het meest ontspannen is, om na het eten het kleed (met de vlekken) in een emmer met koud water te zetten. De wasmachine komt de volgende dag wel. Als je er aan tafel toch iets aan wilt doen, gooi er witte wijn, champagne, melk, jenever (iedere vloeistof mag) overheen. Als je er gedeprimeerd van raakt, kun je het kleed altijd nog naar de stomerij/wasserij brengen. Hieronder nog wat specifieke tips.

rode-wijn-downloadA.png

Bijna een design voor een tafelkleed

Bij rodewijn vlekken gaat het ook vooral om het niet laten indrogen. Natuurlijk kun je, voor het kleed de wasmachine ingaat, geconcentreerd wasmiddel op de vlek smeren en even laten intrekken. Je kunt natuurlijk altijd ook middelen zoals Vanish of Shout gebruiken. Een middeltje van oma is zout op de vlek strooien, laten intrekken en goed uitspoelen met heet water.

Voor koffievlekken zijn nog andere tips. Koffie met melk met koud water, koffie zonder melk met warm water. Probeer eerst maar de 'niet indroogtip'.

Theevlekken dep met een citroen, even laten intrekken en uitspoelen

.Bij een chocoladevlek is het af te raden er geconcentreerd wasmiddel op te smeren, voor wassen. De vlek wordt dan juist gefixeerd. Een tip is met melk verdunnen en uitspoelen met water.

koffievlek-transparantyyyyy.png

Het gebeurt gewoon

kaars-obstract-download-hhhhhh.png

Extra sfeer

Smeer bij vetvlekken een beetje afwasmiddel op de vlek. Bij mayonaise wasbenzine en goed uitspoelen. En reken af met kaarsvet door er een stukje keukenrol op te leggen en met een hete strijkbout eroverheen te strijken, het vet wordt dan door het papier opgezogen.

Fruitvlekken zijn gemene vlekken, vooral roodfruit. Tip besprenkel met citroen (let wel op de kleuren van het kleed), veiliger is dan citroenafwasmiddel.


Denk je: "Ik word geen zenuwachtige vlekkenmaniak", gewoon wassen wanneer je er zin in hebt. Een kleed is om te gebruiken.


Is het hopeloos, bel mij voor creatieve oplossingen.

borduur-vlek-verbeterd.jpg

Elk nadeel heeft zijn voordeel

strijkijzer-download-groot-sssssss.png

Stomen helpt

Tot slot het strijken. Strijken is op twee manieren te benaderen. De eerste is strijken is zen. Nodig je vrienden uit voor een maaltijd en maak er een dag vullend programma van. Het inkopen, het maken van het eten, tafelkleed strijken, tafeldekken. En uit ervaring een goed strijkijzer (net gekocht) doet wonderen, je gaat strijken zelfs leuk vinden. Genieten maar.

Je kan ook denken: "wat kan mij die vlek schelen, ik ga niet steeds wassen". Gebruik het kleed lekker een paar keer. Of laat het een tijdje op de tafel liggen. Ga je uiteindelijk wassen, niet teveel centrifugeren, hang het schone kleed dan na wassen goed uit, laat het buiten lekker uitwaaien, netjes opvouwen, gewoon niet te kritisch zijn. Dat is ook een soort van zen.

zen-download-groot-kkkk.png

Zen is (niet) strijken