Tafelkleed met design

In deze serie komen we regelmatig met een nieuw ontwerp voor een tafelkleed. In 2019 waren dat: Off-line, drie patronen van Rob Walter, Groentechips, Blauwdruk en XL-theedoek. Het zijn voor ons allemaal experimenten, met de ontwerpers, met de producenten. Heel spannend om dit allemaal uit te vinden. Dit jaar weer nieuwe uitdagingen. Op dit moment zijn we aan het uitzoeken of weven met gerecycelde garens mogelijk is.

Het leukste aan het maakproces van een tafelkleed is het ontwikkelen van een design

Tafelkleed naar een design van Rob Walters hebben we laten produceren bij een Franse fabriek (met vestigingen in Spanje). Zij printen heel mooi op katoen en linnen. Op katoen kwamen de patronen er veel beter uit. De ontwerpen van Rob Bloom, Alhambra en Tapes leenden zich heel goed voor een digitale print.

We hebben ook twee ontwerpen jacquard laten weven. Met Hollandsche Waaren is de XL-Theedoek in Portugal geproduceerd. Ook in dit geval gaat het om katoen als grondstof.

Het wit damasten tafelkleed Groentechips, ontworpen door Lotje Meijknecht, is geweven bij De Witte Lietaer. Zij doen dit tegenwoordig niet meer in Belgiƫ, maar in Turkije.

In Polen lieten we linnen printen met hele abstracte patronen. Deze tafelkleden, met ieder een eigen handtekening van Lucja Grodzicka, komen binnen kort op de markt.

Twee van de producten zijn op huisvlijt gebaseerd: Blauwdruk en Off-line. Blauwdruk moet je zelf ontwerpen en laten ontwikkelen (cyanotype). Wij hebben een 'kit', voor je klaar liggen. Offline is vooral erg veel stikwerk. Dat is deels in Turkije uitbesteed.

Onze uitdaging voor 2020 is om met linnen tafelkleden te laten weven. Gerecyceld katoen klinkt ook heel aanlokkelijk. Het produceren van linnen is qua milieu belasting veel beter dan katoen, voor de productie van katoen is heel veel water nodig. We hopen in 2020 een product bij Enschede Textielstad te laten maken. Zij werken met tafellinnen en gerecyceld katoen voor diverse tafelkleden.

Alle designs met hun ontwerpers tot nu toe op een rij

Na twee jaar gaan we evalueren, wat werkt en wat werkt niet. We willen niet te snel conclusies trekken, want het tafelkleed redden is niet zo eenvoudig. Het is niet 1,2,3 geklaard, geduld is het toverwoord en natuurlijk ook doorzetten. De ontwerpers zijn van heel verschillend pluimage, hun ontwerpen liggen in het verlengde. Ze zijn niet met elkaar te vergelijken. Ons doel is een collectie op te bouwen met een eigen handschrift.

alhambra-4.jpg

Alhambra

Rob Walters is de kunstenaar van de regelmatige onregelmatigheid. Hij heeft drie ontwerpen voor een tafelkleed gemaakt. Deze kleden zijn heel uitgesproken en zo op het eerste gezicht heel druk. Als ze op de tafel liggen passen ze zich aan de omgeving aan.

Lotje Meijknecht is veelzijdig. Opgeleid als wiskundige is naast haar dagelijkse werk op allerlei vlakken in de weer. Tekenend en schilderend over de essentie van de dingen. Zij maakt ook gebruiks quilts. Haar grafisch werk kan aan de muur gehangen, maar is ook om elke dag te gebruiken (boek of kaart).

groentechips-2-vierkant.jpg

Groentechips een modern wit damsten kleed

xl-doek-7.jpg

De XL-theedoek als loper

Annemarie Jetten ontwerpt producten met een knipoog naar Hollandsche symbolen en kenmerken. Samen ontwikkelden we het idee van een multifunctionele theedoek. Je kunt het gebruiken als tafelloper, schort of grote theedoek. Misschien geef je er nog een andere functie aan.

Floor Spigt ontwierp vroeger gebruiksvoorwerpen, zoals tassen en sieraden. We vroegen haar een concept voor een tafelkleed met zakjes te ontwerpen. In de zakjes past je telefoon. De aandacht gaat aan tafel uit naar de mede disgenoten en niet naar je telefoon.

offline-verbeterd2.jpg

Relaxed aan tafel, je telefoon zit opgeborgen in het tafelkleed

Het nieuwste kleed in ontwikkeling

Lucja Grodzicka, Poolse van oorsprong, heeft een hele eigen abstracte stijl. We komen binnenkort met een serie tafellinnen. Ieder stuk is uniek zijn. Lucja borduurt elk tafelkleed op een andere manier.

lucja-proef-10.jpg

De kale print, ieder kleed krijgt een eigen afwerking