Tafelkleed met design

In deze serie komen we regelmatig met een nieuw ontwerp voor een tafelkleed. In 2019 waren dat: Off-line, drie patronen van Rob Walter, Groentechips, Blauwdruk en XL-theedoek. Het zijn voor ons allemaal experimenten, met de ontwerpers, met de producenten. Heel spannend om dit allemaal uit te vinden. Dit jaar weer nieuwe uitdagingen. Op dit moment zijn we aan het uitzoeken of weven met gerecycelde garens mogelijk is.

Het leukste aan het maakproces van een tafelkleed is het ontwikkelen van een design

We willen een paar keer per jaar met een nieuw design komen. Tot nu toe hebben we op een uitzondering na met Leidse ontwerpers gewerkt.

Onze uitdaging voor 2020 is om met linnen tafelkleden te laten weven. Gerecyceld katoen klinkt ook heel aanlokkelijk. Het produceren van linnen is qua milieu belasting veel beter dan katoen, voor de productie van katoen is heel veel water nodig. We hopen in 2020 een product bij Enschede Textielstad te laten maken. Zij werken met biologische linnen en gerecyceld katoen.

Alle designs met hun ontwerpers tot nu toe op een rij

Na twee jaar gaan we evalueren, wat werkt en wat werkt niet. We willen niet te snel conclusies trekken, want het tafelkleed redden is niet zo eenvoudig. Het is niet 1,2,3 geklaard, geduld is het toverwoord en natuurlijk ook doorzetten. De ontwerpers zijn van heel verschillend pluimage, hun ontwerpen liggen in het verlengde. Ze zijn niet met elkaar te vergelijken. Ons doel is een collectie op te bouwen met een eigen handschrift.

alhambra-4.jpg

Alhambra

Rob Walters is de kunstenaar van de regelmatige onregelmatigheid. Hij heeft drie ontwerpen voor een tafelkleed gemaakt. Deze kleden zijn heel uitgesproken en zo op het eerste gezicht heel druk. Als ze op de tafel liggen passen ze zich aan de omgeving aan.

Lotje Meijknecht is veelzijdig. Opgeleid als wiskundige is naast haar dagelijkse werk op allerlei vlakken in de weer. Tekenend en schilderend over de essentie van de dingen. Zij maakt ook gebruiks quilts. Haar grafisch werk kan aan de muur gehangen, maar is ook om elke dag te gebruiken (boek of kaart).

groentechips-2-vierkant.jpg

Groentechips een modern wit damsten kleed

xl-doek-7.jpg

De XL-theedoek als loper

Annemarie Jetten ontwerpt producten met een knipoog naar Hollandsche symbolen en kenmerken. Samen ontwikkelden we het idee van een multifunctionele theedoek. Je kunt het gebruiken als tafelloper, schort of grote theedoek. Misschien geef je er nog een andere functie aan.

Floor Spigt ontwierp vroeger gebruiksvoorwerpen, zoals tassen en sieraden. We vroegen haar een concept voor een tafelkleed met zakjes te ontwerpen. In de zakjes past je telefoon. De aandacht gaat aan tafel uit naar de mede disgenoten en niet naar je telefoon.

off-line.jpg

Relaxed aan tafel, je telefoon zit opgeborgen in het tafelkleed

Retro Tafelkleed 1920

Lucja Grodzicka, Poolse van oorsprong, heeft een hele eigen abstracte stijl. Dit nieuwe ontwerp staat online. Het is als 'basic'te koop. Lucja maakt ook unica, door ze te bewerken.

1920-tafelkleed-lucja-grodzicka-vmat-12.jpg

De kale print, ieder kleed krijgt een eigen afwerking